Merhabalar sevgili takipçilerim, geçtiğimiz hafta ki blog yazımda; Asma Tavanın ne demek olduğunu, Alüminyum Asma Tavanlarda Günümüz Tasarım Yaklaşımları, Alüminyum Asma Tavan Kullanım Amaçları daha sonra da Asma Tavanın Yapılmasını Gerektiren Nedenleri, Fonksiyonel Ve Estetik Olan Alüminyum Asma Tavanlar Hangi Mekanlarda Kullanılır gibi başlıklardan oluşan blog yazımızı hazırlamıştım.
Bu haftaki blog yazımda ise; yeni trend tavan çeşitlerinden olan alüminyum tavanları incelemek istiyorum. Öncelikle alüminyum malzeme tanımından başlayabiliriz.
Alüminyum malzeme, esnek, çok yönlü ve yeniden değerlendirilebilme yeteneğinden ötürü enerji tüketen değil, enerji depolayan bir metaldir. Bu özellikleri ise işlevselliği, ekonomikliği ve kolay işlenebilirliği ile kombine edildiğinde günümüz ve gelecekteki mimari, iç mimari tasarım ve projelerde, gerek dış cephe tasarımlarında alüminyum malzemeden üretilmesi mümkündür.
Alüminyum malzeme, esnek, çok yönlü ve yeniden değerlendirilebilme yeteneğinden ötürü enerji tüketen değil, enerji depolayan bir metaldir. Bu özellikleri ise işlevselliği, ekonomikliği ve kolay işlenebilirliği ile kombine edildiğinde günümüz ve gelecekteki mimari, iç mimari tasarım ve projelerde, gerek dış cephe tasarımlarında alüminyum malzemeden üretilmesi mümkündür.
Bunun yanı sıra alüminyum, en bol bulunan maden olmakla beraber insan yaşamının her alanında ve özellikle mühendislik uygulamalarında kullanım alanı bulanan malzemedir.
Alüminyumun en önemli özelliklerinden biri ise hafifliği ve kolay işlenebilirliğidir. Alüminyumun sağladığı üstün özellikler sebebiyle tüketimleri büyük bir hızla artmakta ve her geçen gün yeni kullanım alanlarından olan iç mimari projelerde tavan malzemesi olarak kullanılmaktadır.
ALÜMİNYUM BAFFLE TAVAN
Yeni dönem asma tavan projelerinde özellikle alüminyum asma tavan çeşitlerinden olan Baffle Tavan Sistemleri tercih edilmektedir. Diğer bir adıyla lineer asma tavan olarak da anılmaktadır. Lineer kelimesi Fransız kökenli bir kelime olup anlamı ise çizgilerle ilgili olan diğer bir anlatımla doğrusal bir hareketi anlatır ve düz bir çizgi boyunca uzanan veya düzenlenmiş bir tasarımdır. Lineer Tavan tasarımı çizgiler veya ana hatlar kullanılarak oluşturulmuştur.
Baffle Asma Tavan Sistemi
Düşey tavan kaplama malzemelerinin, birbirlerine belirli mesafede monte edilmesi suretiyle yapılan asma tavanlardır. Lineer yani baffle asma tavan uygulamaları uygulanan mekana fonksiyonellik ve estetik katmakla birlikte tasarımcılara yeni bakış açısı kazandırmaktadır.
Baffle tavan alüminyum levhanın bükülmesiyle meydana gelen ve ölçüleri esnek olarak değişkenlik gösterebilen bir sistemdir. Hazır boyalı alüminyumdan üretilebileceği gibi toz kaplama, ahşap görünümlü ve RAL kodlarındaki renklerle de boyamak mümkündür. Frieling’e göre (1978);mekanı meydana getiren mimari öğelerde (döşeme, duvar, tavan) kullanılan renge göre mekanın insan üzerindeki bıraktığı psikolojik etkiler de bu anlamda değişim göstermektedir.
Sökülebilirlik
Tavan malzemesinin sökülebilir olmasının ilk ve en önemli avantajı, asma tavan içinden geçen tesisata istenildiği takdirde kolayca ulaşılabilir olmasıdır. Bu tesisatlara bakım ve onarım gerektiğinde ise tavanın içerisine müdahale edilebilir ve sorun çözülebilir. Ayrıca bu sökülebilirlik sayesinde tavanda herhangi bir sızıntı, tesisatta kaçak vb. olduğunda tüm asma tavana zarar vermeden kolayca ilgili yere ulaşılabilir. Bu sökülebilirliğin sağladığı esneklik sayesinde, tavan kaplama malzemesi zarar gördüğünde ya da kırıldığında veya mekanda yeni bir tasarım düşünüldüğünde kolayca demonte edilebilmektedir.
Baffle AsmaTavan Panel Özellikleri;
Ahşap desenli veya faklı renk seçenekleri olması,
Kolay montajı ve Sökülebilir özellikte olması
Alüminyum malzeme olduğu için Uzun Ömürlü olması
İç mimari tavan projelerine göre farklı ebat seçenekleri
Alüminyum malzemenin neme karşı dayanıklı olması
Darbeye ve Aşınmaya Dayanıklı olması
Kolay Temizlenebilir olması gibi.