Öncelikle merhaba demek istiyorum bundan sonra kendi web sayfamda mesleğimle ilgili yazılarımı takip edebilirsiniz. Günümüz trendlerinden olan  Tavan tasarımlarına göz atalım istiyorum. İlk etapta tavanın tanımı ile başlayabiliriz.

Tavan bir mekana girildiğinde etkili yüzeylerden biri olup doğrudan estetik olarak mekana katkıda bulunmaktadır. Özellikle, tesisatların gizlenmesini sağladığı için de mekan algısını direkt değiştirebilir. Bu sebeplerden dolayı asma tavanlar için  malzeme seçilirken fiziksel özelliklerine bakıldığı kadar, görsel ve  estetik olarak da  bakılmalıdır.

Asma Tavan Ne Demek
Bir başka başlık olarak ta asma tavan ne demek konusuna değinmek istiyorum. Asma tavan Döşemelerin, tavanı oluşturan alt yüzeylerinde ikincil bir tavan uygulanmasına asma tavan denir şeklinde tanımlayabiliriz.

Daha detaylı bir tanım yapmak gerekirse de, mevcut tavana tespit edilmiş veya tavana monte edilmiş alüminyum asma tavan taşıyıcı sistemi ile birlikte tavan çevre profilleri vasıtasıyla tavandan belirli bir mesafeden, örnek vermek gerekirse 15cm veya 40cm gibi ölçülerde askı çubuklarıyla sarkıtılmış tavan olarak da adlandırılabiliriz. Ayrıca asma tavanda kullanılan malzeme alüminyum malzemeden üretilirse alüminyum asma tavan olarak adlandırabiliriz.

Alüminyum Asma Tavanlarda Günümüz Tasarım Yaklaşımları

Alüminyum asma tavan, günümüz iç mimari tasarım projelerindeki mekanlarda örnek vermek gerekir ise, konut ve ofis tavanlarında, kapalı sosyal alanların tavanlarında, Avm tavanları ve havuz tavanlarında önceki yıllara göre alüminyum asma tavan kullanılması ve uygulanması daha çok tercih edilmiştir.
İç mimari projelerde tavan tasarımı hazırlarken, alüminyum asma tavan kullanılması nitelikli yapı elemanı olarak mekanda neler sağlar konusunda ayrıca şunları söyleyebiliriz. Asma tavanlar kullanım şekillerine ve yapım malzemesine göre farklılıklar gösterebilir. Bu sebepten dolayı tavan seçenekleri çeşitlilik gösterirler. İlk olarak tavan kaplama uygulaması yapmayı gerektiren nedenlerini bilmemiz gerekir diye düşünüyorum. Bunları iki ana başlıkta altında anlatırsak,
Estetik açıdan ele aldığımızda Tavan uygulaması yapılan mekan estetik bir görüntünün yanı sıra değer ve farklılık kazanır.
Araştırmalara göre İnsanlar genellikle ilk olarak gördükleri görüntüye önem verdikleri tespit edilmiştir. Bir toplantı odasına, büro, ofis ya da mağazaya giren kişiler ilk görüntüden olumlu yönde etkilenmesi içinde başvurulan bir yöntemdir.

Kullanım amaçlarına ve yerlerine göre, tavan kaplamayı gerektiren nedenler aşağıdaki gibi de açıklayabiliriz. akustik, estetik, ışık yansıtıcılığı, yangın dayanımı, sökülebilir olabilmesi, hijyenik özellikleri, ıslak temizlenebilme, küf ve bakteri direnci, teknik donatı entegrasyonu, uzun ömür, darbe dayanımı gibi özelliklerin öncelik sırasının belirlenmesi ve buna göre seçiminin yapılmasına da bağlıdır.

Alüminyum Asma Tavan Kullanım Amaçları

• Ayrıca tavanın yüksek olması, gereksiz yükseklikteki tavanlar, fiziksel özellikleri -alüminyum asma tavan kaplanarak istenen yüksekliğe indirilebilir. Alüminyum asma tavan tercih edildiğinde havalandırma, temiz su, pis su ve ısı ileten borular, elektrik ve elektronik cihazlar, splinker sistemler için çekilen kabloları gizlemek de mümkündür.
• Başka bir konu başlığımız ise kirişlerin gizlenmesi konusuna değinebiliriz. Yapılardaki çelik, betonarme kirişler ve ahşap kirişler, taşıyıcı makaslar estetik bir görüntü vermezler çoğu zaman alüminyum asma tavanla kapatılmaları gerekir. Bunun gibi durumlarda ise kirişlerin görüntüsünü kapatmak için kullanılır.
• Isı ve ses yalıtımı konusunda ise, tavanlarda ses ve ısı yalıtımı istendiği durumlarda akustik asma tavan sistemleri tercih edilir.

Asma Tavanın Yapılmasını Gerektiren Nedenler

Ses ve ısı yalıtımının sağlanması, aydınlatma elemanlarının düzenlenmesi, yangın uyarı sistemi ve yağmurlama sisteminin entegre edilmesi, mekandaki tüm tesisatların saklanması, ısıtma soğutma ve havalandırma sistemlerinin düzenlenmesi, tasarım seçeneklerinin fazla olması, uygun olmayan tavan yüzeylerini düzeltmek, şeklinde de açıklayabiliriz.

Fonksiyonel Ve Estetik Olan Alüminyum Asma Tavanlar Hangi Mekanlarda Kullanılır

Bütün bu ihtiyaçların giderilmesinde asma tavanlar tasarımcının elinde çok önemli bir araç olma özelliğine sahiptir. Tavanın başka bir önemli fonksiyonu da iç mimari mekan oluşumunda temel bileşenlerden biri olmasıdır. Özellikle asma tavanlar, insanların toplu halde yaşadıkları ve kullandıkları toplantı ve konferans salonları, oteller, ofisler, terminaller, restoran ve kafeler, hastane, alışveriş merkezleri, konutlarda ıslak hacimlerde, spor alanları vb. kamu yapılarında hem yukarıda sıralanan fonksiyonları yerine getirme hem de iç mimari mekan oluşumunun ana özelliklerinden birisi olarak kapsamlı bir biçimde kullanılmaktadır.